Srijeda, 28. Rujan 2022

Zadnja objava podataka29.08.2022.

Vincekovo

  • PDF

 

 

 

 

 

 


 

Obavili smo ceremonijal buđenja i orezivanja loze – Vincekovo! Uz domaćina, raspoloženu i gostoljubivu obitelj Pleše, prepune stolove kolača, jela i pića, uz prekrasan sunčan dan, nije trebalo puno da da se uz Ludinske tamburaše zapjeva iz sveg grla. Moslavačka pjesma čula se je preko treće kose!

 

Blagdan Sv. Vinceka se u hrvatskim pučkim običajima obilježava 22. siječnja rezidbom trsova, kićenjem čokota slasnim kobasicama, zalijevanjem vinove loze lanjskim vinom, a sve uz pjesmu i proštenje.

Sv. Vinko, španjolski svetac, kažu povijesni izvori, nije imao nikakve veze s vinom, no porijeklo njegova imena i dan kada se obilježava, vinogradare je podsjetio na početak radova u goricama i na početak nove vinogradarske godine. Tada bi se molilo zaštitnika za dobar urod, zaštitu od bolesti, tuče, mraza i sličnih nepogoda, a odrezane grančice loze nosile bi se kući da bi se nakon njihova pupanja u proljeće predvidjela berba grožđa.

Nijedna poljoprivredna proizvodnja ne ovisi toliko o vremenu i vremenskim prilikama ili volji Božjoj, kao vinogradarska, stoga su vinogradari na Vincekovo puni nada, želja i molitva u iznad prosječnu berbu.

Zato vinogradari, nek vam je plodna i vinorodna Nova vinska godina, nek su vam kleti i podrumi puni zdravoga vina i veselog društva, a Sv. Vincek nek vas čuva od: hude zime, mraza, peklenske vrućine, deždevitoga leta, pirike i sakoječkoga drača, peronospore ljute, filoksere lisne, tuče ledene, strele nebeske, jognja žarečega, žulof krvavih, žeđi kre lagvov, napasnih međašic, praznih lagvov i maloga prihoda.


Kontaktirajte nas

  • Adresa: Obrtnička 3, 44316
    Velika Ludina
  • Tel: (+385) 44 658 000
Trenutno se nalazite na: Aktivnosti Vincekovo