Utorak, 06. Prosinac 2022

Zadnja objava podataka29.08.2022.

Sastanak poljoprivrednih proizvođača

  • PDF

Održali smo u četvrtak, 29.06.2017., sastanak poljoprivrednih proizvođača sa sjedištem u općini Velika Ludina, kojima je poljoprivreda osnovna ili dopunska djelatnost.

Odazvalo se oko 50% pozvanih proizvođača i manji dio vijećnika Općine Velika Ludina.

Namjera nam je bila čuti razmišljanja i iskustva što usporava ili sprječava u proizvodnji, te na koji si način možemo samopomoći, a na koji način bi nam trebale pomoći državne institucije - općina, županija, ministarstvo poljoprivrede..., kako bi unaprijedili našu proizvodnju.

U izlaganjima je uglavnom ponovljena uobičajena hrvatska stvarnost u poljoprivrednoj proizvodnji: nedostatak lokalne-reginalne marke proizvoda, nedostatak turističke ponude koja uključuje poljoprivredne resurse, neorganizirano tržište sa izuzetnim utjecajem trgovačkog uvoznog lobija, niske otkupne cijene, predugi rokovi plaćanja, neisplativost proizvodnje, nedostatak radne snage te sve nepovoljnija- nestabilna klima koja rezultira već redovitim elementarnim nepogodama.

Pojedini prijedlozi su naišli na odobrenje i suglasnost kao: očekivanje da općina organizira mjesečni (?) redoviti dolazak stručne agencije koja bi uputila proizvođače o mogućnostima korištenja EU fondova (SIMORA, LAG-a Moslavina ...), pomoć općine kod brendiranja moslavačke jagode, konačno realizirati projekt navodnjavanja čiji je nositelj županija, te prijedlog predsjednika općinskog vijeća gosp. Kamenšćaka o uređenju i otvaranju prostora tržnice u centru Velike Ludine.

Načelnik općine je unaprijed najavio izostanak ali je bio prisutan njegov zamjenik gosp. Kralj.  Žalosti neodaziv oporbenih vijećnika (izuzev gosp, Mokoseka i Faltisa) kao i članova Odbora za poljoprivredu pri općinskom vijeću jer ako se "po jutru dan poznaje" opet se  lijepe riječi i obećanja čuju samo u predizbornih mjesec dana!

Marijan Gašparec

Kontaktirajte nas

  • Adresa: Obrtnička 3, 44316
    Velika Ludina
  • Tel: (+385) 44 658 000
Trenutno se nalazite na: O Nama Tijela Udruge Upravni odbor